En Lærke Letted’
75-året for Danmarks Befrielse
I 2020 fejrer Danmark 75-året for befrielsen. 75 år er gået siden Montgomery bekendtgjorde, at de tyske tropper havde overgivet sig. Danskerne kunne endelig rive mørklægningsgardinerne ned, sætte lys i vinduerne og feste i gaderne.
Vokalensemblet SAGA fejrer jubilæet med en alsidig koncertrække, der udbreder befrielsesbudskabet. En Lærke Letted’ er titlen på den skræddersyede befrielseskoncert, som mindes og fejrer, at Danmark har været frit i 75 år.
Med både formelle kirkekoncerter og folkelige alsangsarrangementer, udbredes budskabet om tilgivelse, sammenhold og kærlighed, og således styrkes sammenholdet i Danmark.
Repertoiret
“Herre, gør mig til et redskab for din fred” – Frans af Assisi’s udødelige ord, tonesat af Niels La Cour, indleder koncerten, som bygges dramaturgisk op over bevægelsen fra mørke til lys, fra krig til fred.
Undervejs markeres selve befrielsesøjeblikket med originale lydklip fra befrielsen og frihedsbudskabet fra London, i en mosaik af lyd og toner. Koncerten ender med et lyshav af levende lys, hvor vi synger de ikoniske danske sange fra krigstiden og befrielsen, såsom En lærke letted, Man binder os på mund og hånd og Den blå anemone.
Flere af sangene er, på anledning af SAGA, for første gang arrangeret for fire kvindestemmer.
Som noget ganske særligt, har SAGA desuden bestilt et værk af den fremadstormende, unge komponist Matias Vestegård Hansen; Et gennemkomponeret værk, der formmæssigt vil danne kontrast til koncertens strofiske indhold. I kraft af Matias’ lyriske, moderne tonesprog, bygges bro fra 1940’ernes musikalske samtid, til vores. Værket er til tekster af Kaj Munk og vil tematisk omhandle fornyelse, omvending og almen medmenneskelighed.
Under krigen samledes danskerne om musikken og som en fredelig protest, styrkede man sammenholdet og fædrelandsfølelsen med Alsang.
I SAGA vil vi gerne hylde det fællesskab, der opstår gennem fællessang. For den danske sang er ikke blot en ung, blond pige – den er et værn mod had, fascisme og undertrykkelse. Fællessang vil derfor indgå som et tilbagevendende samlingspunkt gennem koncerten,