Den Gamle Sangskat tager vores musiske kulturarv under kærlig behandling – det er ikke Højskolesangbogen som man kunne foranlediges til at tro, men snarere hvad man kunne kalde danske evergreens (hvoraf mange jo er oversættelser af udenlandske hits).
Det skal siges det ikke er Schlager-æstetik der præger trioen, arrangementerne er rundet af skandinavisk minimalisme og indeholder kun det essentielle for nummeret, hverken mere eller mindre – i sig selv lidt af en bedrift og et greb der i flere tilfælde frisætter sangene fra deres velkendte, tidstypiske versioner.
Her er tale om tre yderst kompetente musikere, hvis performance (for det er det vitterligt, musikken er indspillet live i studiet om én mikrofon) bærer præg af et overskud der alt for sjældent ses hos genrens nuværende udøvere, og som konsekvens heraf står numrene med en veloplagt friskhed, der gør at man kan opleve at høre selve musikken på ny – og ikke blot nøjes med genkendelsens glæde.
Tekstuniverset kan siges at tage lytteren tilbage til en tid hvor verden stadig var stor – der var langt til Mandalay, i det daværende Burma – og er fyldt med maleriske scenarier og stærke følelser som udlængsel og frihedstrang.
Det tilkom dog ikke alle og enhver at udleve disse; grundvilkår som kolonialisme, racisme og sexisme står i kulissen, hvis ikke i hovedrollen – og da trioen hverken forherliger eller fordømmer deres materiale og den tid det kommer fra, hvad enten det er kulturradikalt eller imperialistisk, så tilskynder det lytteren til selv at tage stilling, og reflektere over skiftende politiske vinde og samfundsmoral før og nu.
Den Gamle Sangskat kan siges at være loyal over for det tekstlige (og musikalske) ophav, men ikke propaganderende eller formanende – de balancerer så at sige på en knivsæg, uden at vælge side.
Trioens to egne kompositioner, der hhv. åbner og lukker deres EP “Den Gamle Sangskat” fra 2018, har mere nutidige personlige og eksistentielle tekster, og står som en særdeles velfungerende introduktion til, og videreførelse af, genren – og samtidig med demonstrerer de på elegant vis hvordan musikalske stiltræk og litterære kvaliteter kan udveksle på tværs af årtier og generationer.