billede1 2 2

Del på de Sociale Medier

Bjarke Mogensen

”… an astonishment on record. Once heard, never forgotten.”

Så fine ord fik Bjarke Mogensen med sig på vejen af Norman Lebrecht, en af vor tids førende musikskribenter i tidsskriftet Arts Journal, efter sin første soloudgivelse ”Winter Sketches” i 2010.

En af de ting, og måske den vigtigste, man vil få ud af en kirkekoncert med Bjarke Mogensen, er, at man ikke kan undgå at lægge mærke til et menneske, som har forstået, at hans musikalitet er en gave, og at han ikke har været i tvivl om, at kun ved at øve sig ville han kunne levendegøre musik på accordeon.

Bjarke Mogensen har, siden han som 13-årig debuterede i en tysk fjernsynsudsendelse som solist med München Symfonikerne, markeret sig som en af de mest efterspurgte og alsidige musikere på den klassiske musikscene i Danmark. Mange husker nok Bjarke Mogensen som vinder af DR’s klassiske musikkonkurrence Spil for livet 2006, hvor han overraskede både seere og jury med sit usædvanlige instrument, accordeon (harmonika), og musikerskab. Hans unikke beherskelse af instrumentet har siden bragt ham rundt i hele verden, hvor han har gæstet koncerthuse som Concertgebouw i Holland, Carnegie Hall i New York og præsidentpaladset Kreml i Rusland.

Som kammermusiker kom Bjarke bag på det danske musikliv, da han med sin accordeonduo, MYTHOS gik af med sejren i P2’s kammermusikkonkurrence 2011 til tonerne af Stravinskys ”Petroushka” udsat for kun de to instrumenter – og sågar arrangeret af duoen selv. International bevågenhed fik duoen også, da de vandt den hollandske kammermusikkonkurrencen Almere International Chamber Music Compitition 2012, og deres debutudgivelse blev af P2 Prisen nomineret til Årets Danske Udgivelse. Bjarkes nuancerede spil og musikalske nysgerrighed har ført til en række andre kammermusikalske samarbejder med både anerkendte klassiske musikere som violinisterne Gidon Kremer og Augustin Dumay, men også med kunstnere fra helt andre kanter af kulturlivet, heriblandt Steffen Brandt, Henrik Koefoed og Benny Andersen.

Bjarke Mogensens repertoire spænder vidt, fra egne kompositioner til arrangementer af klassiske værker over folkemusik til nykomponerede værker for instrumentet. Gennem sin nysgerrighed og pionerarbejde med sit instrument, har Bjarke inspireret til tilblivelsen af mere end 50 nye værker – solo, kammermusik og koncerter for accordeon og symfoniorkester skrevet af nogle af tidens fremtrædende partiturkomponister, hvilket har bidraget til en betydelig udvikling af instrumentets repertoire og udtryksmuligheder inden for en lang række musikalske genrer.

At Bjarke har medvirket til at ligestille accordeonet med de etablerede klassiske instrumenter, blev især understreget, da han modtog 1. prisen i European Broadcasting Unions konkurrence for klassiske solister, der blev fulgt af millioner af radiolyttere i hele Europa.

Bjarke Mogensen debuterede i 2012 fra Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums solistklasse og har siden været tilknyttet samme sted som underviser i accordeon og kammermusik.

I indeværende sæson har man blandt andet kunnet opleve Bjarke Mogensen på sit specialbyggede kvarttoneaccordeon i Karsten Fundal og bandet Efterklangs anmelderroste opera ”Leaves”, men også i en helt nyinstrumenteret udgave af G.F. Händels ”Messias” med vokalensemblet Musica Ficta og den progressive folkemusik kvartet Kottos. I 2015 udkom soloudgivelsen ”Mobile – Works for solo accordion” (Gateway Music) med musik specielt tilegnet Bjarke Mogensen af komponisten Martin Lohse. Albummet, som udkom på vinyl og cd, modtog 5 stjerner i Politiken med overskriften ”Denne udgivelse vil omvende skeptikeren til ny klassisk musik”.

Bjarke Mogensen har som solist samarbejdet med orkestrene: Kremerata Baltica, Moscow Virtuosi, Prague Radio Orchestra, Det Slovakiske Nationalorkester, St. Christophers Chamber Orchestra, Pécs Sinfonietta, Tiroler Sinfoniker og DR-Radiosymfoniorkestret under ledelse af dirigenter som Vladimir Spivakov, Francesco Angelico, Lan Shui, Rolf Gupta, John Storgårds, Beat Furrer, Rafal Payere og Leos Svarovsky.

Han er tildelt en lang række hæderspriser og legater heriblandt Jacob Gades Legat, Børge Schrøder og hustru Hertha Finnerups Musiklegat, Gladsaxe Musikpris, Eigil og Aennchen Harbys Musikstipendie, Sonnings Musik Stipendie, Kronprinsparrets Stjernedryspris 2012, Dronning Ingrids Mindelegat, Victor Borges Musikpris samt Statens Kunstråds Stipendium, Den unge elite.

2000: Guld og talentpris ved Berlingske Tidendes Klassiske Musikkonkurrence.

2006: Vinder af DR2’s konkurrence for unge instrumentalister, Spil for livet, der blev fulgt på dansk radio og tv.

2008: Vinder af Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums konkurrence for sangere og instrumentalister.

2011: 1. pris ved P2’s kammermusikkonkurrence og modtager ligeledes prisen for nyt dansk værk.

2012: Vinder som den første accordeonist i konkurrencens historie den internationale EBU-konkurrence ”New Talent” 2012 i Bratislava.

2012: Vinder med duoen MYTHOS Almere International Chamber Music Competition samt juryens pris for bedste fortolkning af hollandsk værk.

En lang række cd-udgivelser med Bjarke Mogensen som solist findes udgivet på det nationale pladeselskab for ny dansk musik, Dacapo Records, og det engelske Pladeselskab, Orchid Classics.

2007: Double Concertos, Dacapo Records.

2010: Winter Sketches, Orchid Classics.

2012: Accordion Concertos m. DR RadioUnderholdningsOrkestret, Dacapo Records.

2012: The Song I’ll Never Sing, Dacapo Records.

2013: Russian Orchestral Music arranged for two accordions – MYTHOS Classical accordion Duo, Orchid Classics.

2015: Mobile – Works for solo accordion, Gateway Music.

2018: Modtager Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris.

Interesseret i denne kunstner?

Så send en helt uforpligtende forespørgsel

image1 1

Find billetter til din næste koncert her

Følg med i nyhedsbrevet for arrangører