anette-prehn-cover-bifald

Del på de Sociale Medier

Anette Prehn og Kristian Bisgaard

Sangforedrag: Jeppe Aakjærs usungne sange

Kan en død mands breve synges? Vi kender Jeppe Aakjær fra sange som “Jeg er havren” og “Jens Vejmand”. Men kan hans ukendte prosa – sekvenser af lange breve, samfundskritiske artikler og naturformidlende foredrag – virkelig synges? Og er de sange overhovedet relevante for vores tid?

Inspireret af teksten på Jeppe Aakjærs gravsten gik sociolog, sangskriver og forfatter Anette Prehn på gådejagt. Hvad mente Aakjærs mon med de mystiske ord om, at ”det er asken af usungne sange, der hviler i denne skål”. Hvorfor ”usungne sange”? Havde digteren et hemmeligt budskab til os? Gemmer der sig en slags uopdagede sange i hans livsværk, som behøver hjælp til at blive fundet og givet liv?

Anette Prehn har lag for lag afdækket lyriske passager i Aakjær-prosa, der totalt er glemt af vores nutid. Hun måbede, da hun opdagede højaktuelle temaer repræsenteret i Aakjærs tekster: Grænsesætning mellem kønnene. Frygten for at gå glip af. Det sanselige natursyn. Forbudt kærlighed.

21 usungne sange skabte Anette Prehn i alt, inspireret af Aakjærs ord. De har alle fået melodi af komponist Kristian Bisgaard. Sangteksterne blev udgivet af Gyldendal i bogen ”På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”, som fik 5 hjerter i Politikens anmeldelse. Skive Folkeblad – der udgives i ”Aakjær-land” – kaldte bogen både ”vellykket”, ”fortræffelig” og en “flot nutidig fortolkning af Aakjærs ånd”. Andre steder er gådejagten blevet kaldt “et genialt greb i den poetiske værktøjskasse” og “en både opfindsom og dristig poetisk rejse ind i et næsten helligt land – med stor succes!”. Sangforedraget modtages med begejstring og stående klapsalver rundt omkring i landet.

Dette sangforedrag tilbyder et fascinerende møde med ukendte sider af Jeppe Aakjær og hans sanserige sprog med brod. Anette Prehn fletter citater sammen med anekdoter og oplæg til fællessang, og Kristian Bisgaard synger og spiller for – med både solosange og fællessange. Kom og mærk forbundetheden, der opstår i rummet, når så gamle tekster får nyt liv på måder der spejler centrale dele af vores liv i dag.

Referencer

Kan man skrive en digters uskrevne sange? Nej, det kan man ikke, og dog: Anette Prehn kan! Hun er kender af Jeppe Aakjærs skrevne digte og prosatekster og har derved sat sig så meget ind i hans tankegang, følelser og sproglige udtryk, at hun har været i stand til at skrive 21 nye sange i Aakjær-ånd, uden at det hverken er plagiat eller sødladen efterligning af hans skattede poesi og sange. Det er lykkedes at genskabe stemninger, naturglæde og kærlighed i et nutidigt sprog, men hentet følsomt ud af hidtil upåagtede Jeppe Aakjær-kilder, som hun med åbent sind og nerve har givet ny og poetisk sprogdragt i gode, sangbare tekster. Som en ekstra stor kvalitet har Kristian Bisgaard komponeret gode og let sangbare melodier til sangene, som gør dem meget brugbare i både folkelig fællessang som i undervisning. Selvom man ikke kender melodierne, er de hurtigt lært, da de understøtter teksterne på flotteste vis. Kristian og Anette har et meget charmerende samspil i præsentationen af melodier og tekster. Alt i alt en meget rosværdig fornyelse og tilføjelse til den danske sangskat.” – Søren Kallestrup, tidligere Menighedsrådsformand i As-Klakring-Juelsminde Kirker & Annelise Corydon Frederiksen, organist

Jeppe Aakjærs usungne sange. Vi har to gange i efteråret 2022 haft besøg af Anette Prehn og Kristian Bisgaard – to dejlige, nærværende, venlige, dygtige og fantastiske mennesker. Begge dage med 350 deltagere. Og begge dage med lange, stående klapsalver fra vore begejstrede deltagere. Et lille udpluk af de mange roser lyder sådan her: ”Fantastisk! Hvor er du en dygtig fortæller! Du er så dygtig til at lære os de mange sange! Hvor spiller du godt! Enestående! Fremragende! En flot formiddag! Du synger så dejligt! I er så gode sammen!” Anette er en særdeles dygtig fortæller og har Jeppe Aakjær helt inde under huden. Ud fra hans efterladte og oversete breve, artikler og foredrag har hun skrevet en række flotte og meningsfulde sange. Kristian har komponeret dejlige sangbare melodier til dem. Melodier som han på en vidunderlig måde får os lært. Sådanne dage er det en ekstra stor fornøjelse at være arrangør.” – Jørgen Ejlskov, forstander, Kunst & KulturHøjskolen i Vejle

Interesseret i denne kunstner?

Så send en helt uforpligtende forespørgsel

anette-prehn-kristian-bisgaard-bifald

Find billetter til din næste koncert her

Følg med i nyhedsbrevet for arrangører